Ifjúság (2015) - Ki elég idős ahhoz, hogy öreg legyen?

2016. január 11. 11:04 - szabófanni

Nehéz az Ifjúságról írni. Ahogy nehéz darabokra szedni egy zeneművet, egy fotót, vagy egy festményt. Biztos vagyok benne, hogy minden nézőt más és más részletek ragadtak meg, vagy ha újra megnézném én is másképp reflektálnék rá. 

Néhány sor azok kedvéért a történetről, akik még nem látták a filmet: "Egy Alpok-beli luxusszálloda szolgáltatja a díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred (a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező Mick (Harvey Keitel). Fred kíváncsisággal szemléli a hotel többi vendégét, lánya (az Oscar-díjas Rachel Weisz) problémáit, valamint a fiatal és ambiciózus írókat, akikkel Mick együtt dolgozik egy forgatókönyvön. Saját zenei karrierjét lezártnak tekinti, ám a legmagasabb szinten szeretnék, hogy még egyszer vezényeljen: magától II. Erzsébet brit királynőtől kap meghívót, hogy lépjen fel Philip herceg születésnapján." (port.hu)

youth2015.jpgKép innen. 

Két szempontból volt számomra nagyon érdekes a film. Egyrészt megint emlékeztetett arra, hogy mennyire különböző életeket élünk. Nagyjából ugyanazokat a dolgokat kell megtennünk minden nap, a belső világunk mégis a végletekig különbözik egymástól. Egész életünket átszövi az a törekvés, hogy ezeket a kis univerzumokat más emberek belső világaihoz kapcsoljuk, közös pontokat találjunk, megsejtsünk valamit a másikból. Ez a törekvés vezet a szerelmek és barátságok születéséhez, ebből származnak a legszebb és legfájdalmasabb élményeink is. A film főhőse is sok csatát vív meg, miközben eljut onnan, hogy azt gondolja, "az érzelmek túl vannak értékelve a világunkban" odáig, hogy rájön arra, csak az érzelmeink igazán értékesek. 

Kép innen. 

A másik nagyon érdekes része a filmnek a címből is sejthetően az, ahogy az ifjúság és a megöregedés folyamatosan tükröt tart egymásnak. Mintha az egyiket nem is érthetnénk meg teljesen a másik nélkül. A kultúránk egészen biztosan alulértékeli az időskor értékét és a megöregedés, a halál témája szinte tabunak számít. Ez a film pedig gyönyörűen rámutat arra, hogy az öregkor és a fiatalság is csak együtt, egymás fényében értelmezhető.

Az ifjúság és az öregség sem magától értetődő, egyértelműen megállapítható állapotok. Mindenki másképp ifjú és másképp öreg. Lehet valaki fiatal idős korában és betegen és lehet öregnek lenni fiatalon és egészségesen is. És lehet változni. Egészen addig amíg életben vagyunk, dönthetünk, változhatunk, tanulhatunk. Dönthetünk arról, hogy inkább a múlt vagy a jövő befolyásolja a döntéseinket. 

De más nem dönthet helyettünk. Hiába látja valaki kívülről, hogy mit kéne másképp csinálnunk, csak mi tehetünk a változásért. Persze, ezeket tudjuk. Igaz? Mégse tudjuk elég jól. Sok mindenre tanít ez a film, ilyen látszólag egyszerű mondanivalóval is. Mégpedig lélegzetelállító, művészi, hol humoros, hol pedig drámai köntösben. 

la-giovinezza-sorrentino.jpgKép innen.

Ön látta már Paolo Sorrentino Ifjúság című filmjét? Milyen mondanivalót vitt magával belőle?

______________________________________________________________________

Szabó Fanni az Ötvenperc pszichológiai tanácsadással foglalkozó csapatának tagja. 
E-mail cím: szabo.fanni@otvenperc.hu

Honlapunk: otvenperc.hu
Facebook oldalunk: facebook.com/otvenperc

komment

Kosok: pár birka és két morcos ember tanai emberségről és szeretetről

2016. január 07. 09:29 - asbóthkinga

Egy izlandi filmdrámáról írni egy életvezetési tanácsadással foglalkozó szervezet blogján már önmagában elég indokolatlannak tűnhet - pláne ha ezt az izlandi filmdrámát majdnem egy hónapja, december 10-én mutatták be Magyarországon - de ha csak egy dologgal kéne bizonyítanom ennek a posztnak létjogosultságát, az az, hogy egy hónappal a premier után, szerda este 7-kor a Toldi moziban való vetítésen sokszor több ember ült, mint amennyi kint iszogatott. 

Szóval maradjunk annyiban, hogy a Kosok-ról írni kell, de nem is csak ezért, hanem mert egy mélységesen emberi és szívmelengető film ez az izlandi, egyáltalán nem emberi, és kicsit sem szívmelengető táj díszletei között.

kosok1.jpg

Két testvér, Gummi és Kiddi egymás szomszédságban élnek egy izlandi tanyán, mindketten díjnyertes birkák tenyésztésével foglalkoznak, és 40 éve nem beszélnek egymással - Kiddi terelőkutyájával tartják a kapcsolatot, aki az egymásnak tőmondatokban írt leveleket hozza-viszi, sokkal nagyobb lelkesedéssel, mint ahogy a levelek maguk születnek - ami mellesleg valószínűleg minden 2 évben egyszer történik meg. Az egyik testvér, Gummi lassú tempójú de szerethető életet él, mindent szépen rendben és tisztán tartva maga körül, évtizedes szokásaihoz ragaszkodva háza '70-es évekbeli díszletei közt - Kiddi a lobbanékony, az iszákos, a rendetlen és az agresszívabb is. Hogy ők ketten miért nem beszélnek egymással, az nem derül ki, de történik némi utalás arra, hogy még a szülők miatt bontakozhatott ki a konfliktus. És bár gyakran nevet fel a néző a filmen, hiszen mennyire aranyos/nevetséges/cuki az, hogy ennyire komolyan veszik a népi állatukat, a birkát, hogy milyen párbeszédek zajlanak köztük, hogy hogyan élnek, és mennyire maguknak való emberek - azonban már a kosszépségverseny díjátadóján is érzékeljük, hogy vicc ide vagy oda, ezek komoly emberi érzelmek, és igenis fáj másodiknak lenni, pláne egy ponttal lemaradni a rivális testvér mögött.

kosok2.jpg

Egyszóval a humor mellett azért ott van a komolyság is, és ez a kettősség csak nő, amikor kiderül, hogy az egyik birka egy gyógyíthatatlan betegség, a súrlókor tüneteit mutatja, ami miatt a testvérpár és a környező tanyák nyájait is ki kell irtani. Addigra az ember már pont felfogta, hogy ezeknek az embereknek ez az életük, bármilyen nevetséges is legyen ez a toldiban pattogatott kukit majszolva - és a nyáj elvesztése gyakorlatilag egyenértékű a célok, az értelem, az élet elvesztésével is.

Grímur Hákonarson rendező egy másodperc szájbarágás nélkül, könnyeden, lassan, de lendülettel vezet ezen az úton, aminek a végén a nézőnek esze ágában sincs megkérdőjelezni Gummi és Kiddi életét, érzelmeit, prioritásait, de nem érzi magát hülyén amiatt sem, hogy az elején (valljuk be) kedvesen kinevette egész Izlandot. Sőt, a film elérkezik arra a pontra, ahol a karakterek már annyira hozzánk nőnek, hogy minden egyes porcikánkkal azon izgulunk, hogy jó legyen nekik.

kosok3.jpg

Visszatérve arra, hogy ez miért lehet bármennyire releváns az Ötvenperc blogján - mert tök mindegy, hogy ezek az emberek pont birkákat tenyésztenek, és nem céget igazgatnak, embereket gyógyítanak, országot vezetnek, vagy gyereket nevelnek - szeretettel és szívvel csinálják, és pont ezért sokkal hihetőbb a néző számára, hogy ez az életük, ez a legfontosabb dolog számukra; hihetőbb, mint egy kiégett cégvezető vagy egy gyerekeket utáló tanár, akivel kapcsolatban pont azt nem lehet érteni, hogy miért csinálja, ha már nincs benne a szíve és a lelke. És a két testvér között is, akik 40 éve nem beszélnek már egymással, (vagy ha igen, akkor is gorombaságokat), abban is több a szeretet, és több az emberség, mint amennyit mi bármikor megengedünk magunknak másokkal szemben. Ha valamit, akkor ezt érdemes megjegyezni a Kosok-ból, és jó mélyre eltenni, hiszen ha Gummi és Kiddi, az öreg izlandi testvérpár meg tudják valósítani ezt úgy, hogy évtizedek óta nem beszélnek egymással, akkor nekünk is sikerülhet.

(A képeket a film trailer-jéből szedtem.)

______________________________

Asbóth Kinga az Ötvenperc pszichológiai tanácsadással foglalkozó csapatának tagja.
E-mail cím: asboth.kinga@otvenperc.hu

Honlapunk
Facebook oldalunk

komment

Hogyan fokozható a kreativitás? 5 módszer, amivel könnyebben születnek eredeti ötletek

2016. január 05. 10:41 - szabófanni

Eredeti gondolatokra lenne szüksége a munkájában, de semmi nem jut eszébe? Új ötleteket, megoldásokat szeretne találni, de csak a hagyományos receptek ugranak be? Akkor ez a bejegyzés sokat segíthet Önnek: olyan tippeket kerestünk, amik segítségével ösztönözhetjük a kreativitást. Vigyázat: némelyik olyan egyszerű, hogy muszáj lesz kipróbálnia!

Alkosson valamit!

"Miért pont alkotással kezdjem, ha így is ötlethiányban vagyok?" - merülhet fel sokakban a kérdés. A válasz azonban kézenfekvő: ahhoz, hogy nem mindennapi, kreatív gondolataink szülessenek, az agyunknak olyan állapotba kell kerülnie, amikor nem veti el a logikátlannak tűnő vagy nem hatékony ötleteket. Azok a helyzetek, amik kreativitást igényelnek, elősegíthetik, hogy ilyen állapotba kerüljünk. Nem muszáj azonban festővásznat beszereznünk, egy darab papír is megteszi, amin szabadon tudunk rajzolgatni, vagy beszerezhetünk egyet a mostanában népszerű felnőtteknek készült színezőkönyvekből (hasonló színezhető mintákat könnyedén letölthet bárki az internetről is). 

cr1.jpgKép innen. 

 Mozogjon egy kicsit!

A mozgás sok mindenre gyógyír, többek között a kreatív gondolkodásra is jó hatással van. Egy nemrég végzett kutatás szerint a sétálás már önmagában jótékony hatással van a kreativitásra, mi több: a hatás azonnal észlelhető. Ha tehát új ötletekre szomjazik, kapcsolja ki a monitort és tegyen egy sétát a háztömb körül! 

Kép innen.

 Aludjon rá egyet!

Régi mondás, hogy aludjunk rá egyet, de egyáltalán nem elvetendő ötlet! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás alapvető fontosságú az egészségünk fenntartása szempontjából is, azonban az alvás akkor is segíthet, ha új ötletekre van szükségünk egy probléma megoldásához. Az alvás ugyanis újrastrukturálja a friss reprezentációkat, azaz segít új nézőpontból látni az élményeinket. 

Kép innen.

 Halgasson zenét!

Van, aki a klasszikusra, azon belül is Mozartra esküszik. Bármi legyen is az Ön kedvence, egy biztos, a zenehallgatás az agyunk érzelmekért és kreativitásért felelős területeit ingerli, így kifejezetten hasznos eszköz lehet, ha egy kis inspirációra szomjazik.

cr2.jpgKép innen.

 Álmodozzon gyakrabban!

Bár az iskolában gyakran ránk szóltak gyerekként, ha távolba révedt a tekintetünk, elménk pedig egészen elkalandozott, mi ne tiltsuk meg magunknak, inkább örüljünk neki! Kutatások bizonyították, hogy a gondolatok kalandozása olyan agyterületeket aktivál, melyek a komplex problémák kreatív megoldásában játszanak fontos szerepet. A hatás akkor a legerősebb, ha észre sem vesszük, hogy elkalandoztunk, de szándékosan is rávehetjük az agyunkat arra, hogy álmodozni kezdjen: gondoljunk egy időben távoli eseményre, például képzeljük el, milyen lesz 2022 szilvesztere!

cr3.jpgKép innen.


Ön mit szokott tenni, ha ötlethiányban szenved? Van valami jól bevált tippje?

Források:

Lessons from a Faraway land: The effect of spatial distance on creative cognition
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19433790
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22116038
http://psycnet.apa.org/psycinfo/2014-14435-001/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Sleep%20inspires%20insight

______________________________________________________________________

Szabó Fanni az Ötvenperc pszichológiai tanácsadással foglalkozó csapatának tagja. 
E-mail cím: szabo.fanni@otvenperc.hu

Honlapunk: otvenperc.hu
Facebook oldalunk: facebook.com/otvenperc

 

komment
süti beállítások módosítása