Hogyan változik meg a társadalom véleménye bizonyos dolgokról?

2015. október 01. 22:04 - szabófanni

A kritikus tömeg működése

Mi kell ahhoz, hogy a társadalom véleménye gyökeresen megváltozzon? Hogyan lesznek a kisebbségi nézetek egy egész társadalom által elfogadottak?

Az emberiség modern kori történelme során rengeteg olyan kérdésben változott meg a világ véleménye, amelyet korábban elképzelhetetlennek tartottak volna. Eleinte elhanyagolható volt azok száma, akik változást sürgettek, de amint a számuk elért egy bizonyos százalékot, onnantól robbanásszerűen terjedtek a nézeteik, rohamos mértékű vátozást hozva.  Így törölték el a rabszolgaságot Amerikában, így kaptak a nők választójogot és így lett törvényes az azonos neműek házassága is az Egyesült Államokban és több más országban is. 

  suffrage_parade-new_york_city-may_6_1912.jpg

A kritikus tömeg kifejezést eredetileg a fizika tudománya kezdte el használni a radioaktív anyagok hasadásakor létrejövő önnfentartó láncreakció jelenségének leírásában, a fogalom azonban kiválóan alkalmas egyes szociológiai jelenségek leírására is: ha kellő számú ember gondol úgy, él át, vagy teremt valamit, akkor az egy ponton hirtelen exponenciálisan növekvő hatással lesz a társadalom többi tagjára.

Na de mit jelent a "kellő számú ember"?

Senki ne aggódjon, aki a fentieken felbuzdulva meg szeretné váltani a világot: erre is van válasz! Tudósok számítógéppel modellezték a nézetek terjedését különböző típusú társas rendszerekben. Ahogy a lenti képen ábrázolva van, a nézetek terjedésének van egy egyértelműen meghatározató billenőpontja. Ha a társas rendszerben az emberek kevesebb mint 10 százaléka oszt egy nézetet, akkor a nézeteik terjedése gyakorlatilag elenyésző és számítások alapján évmilliókba telne, hogy elérjék a többséget. Amint azonban az emberek több, mint 10 százaléka osztja már ezt a nézetet, egy gyökeresen más helyzet áll elő: ha ez a 10 százelék ragaszkodik a nézeteihez, akkor belátható időn belül az egész rendszer átveszi ezeket a nézeteket.

Mi lehet a magyarázat erre? Hogy lehet az például, hogy bár a többség mondjuk átveszi ezeket a nézeteket, de a változás nem áll meg pl. egy 60-40 százalékos megosztottságnál, hanem egész addig tart, ameddig a rendszer nagyjából homogén egységet alkot? A kutatók szerint a magyarázat erre csupán annyi, hogy az emberek nem szeretnek népszerűtlen nézeteket vallani és a környezetükben leggyakrabban egyetértésre törekszenek. 

Vajon mik azok a nézetek, amiről megváltozhat a társadalmunk véleménye a következő évtizedekben?

______________________________________________________________________

Szabó Fanni az Ötvenperc pszichológiai tanácsadással foglalkozó csapatának tagja. 
Email cím: szabo.fanni@otvenperc.hu

Forrás:

Minority Rules: Scientists Discover Tipping Poin for the Spread of Ideas: http://news.rpi.edu/luwakkey/2902

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otvenperc.blog.hu/api/trackback/id/tr317878160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása